Ondertussen niet meer weg te denken: de babyshower. Overgewaaid vanuit Amerika. Best een leuk feestje voor sommigen, maar als je echt eerlijk bent: Waar heeft een zwangere nou écht behoefte aan? Al die cadeaus voor je baby (waarvan waarschijnlijk de helft direct weer wordt doorgegeven), cupcakes met teveel suiker (heus niet goed voor jou en je baby) of ongemakkelijke spelletjes (kan stress opleveren)? Er zijn uiteraard verschillende manieren om het vieren, maar verdient de zwangere zelf niet wat meer aandacht? De zwangere zelf is eigenlijk degene die de shower nodig heeft vinden wij. En heeft de baby uiteindelijk ook niet veel meer aan een ontspannen moeder?

Waar heeft een zwangere nou écht behoefte aan?

Misschien heb je ook al wel eens gehoord van een Mother’s Blessing, een mooi alternatief voor de Babyshower! Het is letterlijk vertaald: een zegen voor de moeder. Van oudsher was het een viering van de Navajo’s gebaseerd op een ceremonie, om te vieren dat de vrouw het moederschap betreedt. In veel culturen wordt iets vergelijkbaars georganiseerd om te vieren dat je moeder wordt.

Zo’n viering is nauwelijks vergelijkbaar met een babyshower. Het gaat hier namelijk niet om het geven van cadeaus voor de baby, maar om het verwennen en verzorgen van de moeder. Daarnaast om het vieren van het moederschap, haar zwangere lichaam te vieren en het voor te bereiden op de geboorte.

Je kunt denken aan een aantal rituelen en symbolen die de vrouw laten ontspannen en die haar zelfvertrouwen geven voor de geboorte. Hieronder geven we wat ideeën!

Ideeën voor een mother’s blessing viering

Verwennen & liefkozen

Geef de zwangere vrouw een voetbad met magnesiumvlokken (meestal is er hier tekort aan tijdens de zwangerschap). Je kunt er ook etherische olie of (rozen)bloemblaadjes in doen. Zorg dat de zwangere vrouw zich kan ontspannen, ze mag helemaal in de watten gelegd worden. Haar handen en voeten kunnen tegelijkertijd gemasseerd worden. Of andere lichaamsdelen als daar behoefte aan is, bijvoorbeeld haar nek, schouders, buik…De Mamaverwenolie is daar bijvoorbeeld erg voor geschikt. Tijdens het voetenbad kan haar haar gemasseerd, gekriebeld of gekamd worden. En vraag uiteraard waar de zwangere behoefte aan heeft!

Versieren

Je kunt samen een bloemenkrans voor de zwangere vrouw maken om haar vrouwelijke schoonheid te vieren. De krans kun je maken van (ijzer)draad en groene takken erom heen. Je kunt elke gast vragen om een bloem uit haar tuin mee te nemen en die vastmaken aan de krans. De moeder in spe kan deze tijdens de viering dragen als een heuse prinses.

Op deze manier wordt ze herinnerd aan jullie aanwezigheid.

Ook de omgeving kan mooi versierd worden met kaarsjes, lampionnetje, bloemen om zo een serene en rustige sfeer te creëren. Ook leuk: een geboorteslinger maken. Van papier of linnen/katoenen stof kun je vlaggetjes maken en versieren met mooie tekeningen en woorden. Hang de vlaggetjes aan een lijn die de nieuwe moeder kan ophangen in haar huis en/of op de plek waar ze gaat bevallen. Op deze manier wordt ze herinnerd aan jullie aanwezigheid.

Aandacht voor de buik

De zwangere buik versieren met Henna kan een mooie manier zijn om aandacht te geven aan het nieuwe leven in de buik. Henna tatoeages zijn tijdelijk, ze blijven zo’n 3 weken zichtbaar en worden gemaakt van een speciale mix van kruiden en oliën. Je kunt het door iemand laten doen of zelf Henna kopen en schilderen. Ook kan de buik ingesmeerd worden met een lekkere natuurlijke olie.

Vrouwencirkel

Je kunt samen in een cirkel gaan ziteen en om de beurt je moederlijke wijsheid delen of een gedicht voorlezen of inspirerende teksten. Deel jullie positieve geboorteverhalen, er is niets beters voor een moeder-to-be om zich voor te bereiden op de komst van haar kindje door het horen van mooie geboortes. Samen mediteren of yoga doen kan ook fijn zijn. Of een klankschalenorkest houden. Een djembé of trommel kan ook gebruikt worden, in veel culturen staan de drumbeats bekend om hun helende eigenschappen.

Geboortealtaar

Geef de nieuwe moeder een cadeautje voor haar geboorte-altaar. Een kaarsje, krachtige steen, beeldje, boekje, wierook, foto of iets anders dat haar kracht en inspiratie kan geven bij de bevalling. Een mooie steen verven met een inspirerend woord, boodschap of tekening, kan ook mooi zijn. Zo ervaart de moeder zelfvertrouwen, kracht en aanmoediging elke keer als ze het altaar bekijkt.

bloemenkrans

Verbinding

Een mooie (slot)ceremonie kan zijn om samen in een cirkel te zitten en samen een lang lint vast te houden. Het lint verbindt jullie. Vervolgens kan dit lint in stukjes geknipt worden, zodat elke vrouw een stuk lint om de pols kan dragen. Het lint blijf je dragen totdat de zwangere vrouw haar kind gebaard heeft. Tot die tijd kun je elke keer aan haar denken als je het lint ziet en haar extra kracht toewensen.

Zo ervaart de moeder zelfvertrouwen, kracht en aanmoediging.

Ook kun je aan alle gasten vragen om een mooie kraal mee te brengen. Een glaskraal of een kraal van een steen of kristal die kan ondersteunen bij de bevalling en geboorte. Alle kralen kunnen vervolgens aan een ketting geregen worden.

De ketting en het lint zullen de zwangere helpen om de kracht, liefde en support te voelen van de vrouwen om haar heen wanneer ze dat nodig heeft. Ook een whatsapp/signal/telegram groep kan fijn zijn, om met elkaar in verbinding te blijven en om inspiratie toe te sturen.

Samen eten

Elke gast kan iets lekkers en gezonds meenemen zodat jullie samen kunnen eten! Laat suikers achterwege en zorg voor voedende maaltijden die de baby een gezonde start meegeven!

We wensen jullie een mooie & blessed viering!

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.