Wat doe je met overgebleven spullen uit je kraampakket en hoe scheid je het afval?
Het natuurlijke kraampakket is er helemaal op ingericht om volledig te kunnen gebruiken waardoor het vrij weinig voorkomt dat er spullen overblijven, zoals vaak bij een regulier kraampakket gebeurt. Mochten er toch onverhoopt producten overblijven dan lees je hier wat je ermee zou kunnen doen en ook wat je met verpakkingen en het afval kan doen.
Bewaren
- De cordring blijft gedeeltelijk aan de navelstreng vast zitten, dus die kan in het bewaarkoffertje met alle mooie herinneringen van je baby als je wilt.
- De tas/shopper kun je voor van alles en nog wat gebruiken, bijvoorbeeld als boodschappentas of strandtas.
- Ook het Kiind Magazine en de affirmatiekaarten kun je bewaren of iemand anders er blij mee maken. De kaarten kun je gebruiken om op te sturen naar je zwangere collega’s of vriendinnen.
- Het wollen mutsje kun je bewaren voor een volgende baby of doorgeven aan familie en vrienden.
- De vloeibare handzeep kun je navullen als ie op is dus het flesje kun je bewaren.
- De glazen flesjes olie kun je bewaren en later opnieuw vullen.
Recyclen
- Veel verpakkingen en doosjes van bijvoorbeeld de netbroekjes, kraamverband of heilwol zou je kunnen hergebruiken als cadeauverpakking of voor kinderen om mee te knutselen.
- De zak waar de onderleggers in zitten is composteerbaar en zou je kunnen gebruiken voor je gft-afval.
- Gaasjes en alcohol die over zijn kunnen in je verbanddoos. Overgebleven onderleggers zijn handig om je baby te verschonen voor onderweg.
- Het glazen flesje van de alcohol en van de massage-olie kun je gebruiken als vaasje of vakantieflesje om je favoriete olie mee te nemen.
- De glazen fles van de magnesiumvlokken (vegan pakket) kan je als bewaarpot gebruiken. Niet meer nodig? Dan kan ie in de glasbak, net als de babymassageolie en andere olietjes in glas.
- Het Kiind Tijdschrift kun je ook gebruiken om cadeautjes mee in te pakken. En de verzenddoos van het kraampakket kun je eventueel hergebruiken om zelf iets te versturen of andere spullen in te bewaren.
Spullen over
- Heb je spullen uit je kraampakket die je zelf niet meer wil of kan gebruiken? Vraag je verloskundige of ze nog wat kan gebruiken.
- De spullen kunnen ook naar de Kraambank in Groningen of Heerenveen en het Geboortecollectief in Amsterdam waar ze gebruikt worden door vrouwen met een klein budget. Of naar de Holistische Praktijk van Elke Steinhilder, zij stelt ook pakketjes samen van overgebleven spullen om aan te bieden aan ouders met een klein budget.
- Dan is er ook nog de PUURfoundation, die een project voor zwangeren in Gambia ondersteunt en Stichting BabyHope, die verschillende inzamelpunten heeft voor projecten in Afrika. Aan jou de keuze!
Oud papier
- De verpakking van het kraamverband, de netbroekjes, luiertjes en de zakjes van de gaasjes, het heilwol, wolvlies en verschillende kruidenmixen kunnen bij het oud papier.
- De verzenddoos ook als je deze niet kunt hergebruiken.
- Het Kiind Tijdschrift, A4 met productomschrijving en ander papier kan ook bij oud papier.
Groene bak
- Eigenlijk alleen de kamillethee, andere kruiden en de heilwol/wolvlies.
Hoe zit het dan met het afbreekbare kraamverband, luiers, de watten en composteerbaar plastic (zoals verpakking kamille kruiden, onderleggers en watten)?
Composteerbaar ‘plastic’ (bioplastic) willen de composteerders liever alleen in hun groenafval als het iets toevoegt aan de kwaliteit van de compost, omdat deze weer over de akkers heen gaat en dus voldoende voedingsstoffen moet bevatten! Dus vooral in combinatie met etensresten. Afbreekbare plastic (groot)verpakkingen alleen voegen niets toe aan het compost.
Ook bio-afbreekbare luiers en kraamverband mogen niet in de compost-centrales, ivm bloed en urine waar bijvoorbeeld medicatieresten in kunnen zitten.
Composteerbaar plastic is ook niet handig om bij het plastic afval te doen wat gerecycled gaat worden! Na een tijdje composteert dat namelijk toch en vallen er gaten in het gemaakte product van gerecycled plastic.
Waar dan wel? Bij het restafval.
Ondanks dat je composteerbaar plastic dus beter niet kan composteren in een compost-centrale, hebben deze composteerbare producten tóch minder impact op het milieu bij de verbranding dan andere materialen. Er wordt namelijk geen aardolie gebruikt en de producten zijn minder belastend voor je lichaam en het milieu.
Restafval
- De onderleggers, gebruikte gaasjes, netbroekjes en cordring (als je die niet wilt bewaren) kunnen bij het restafval. En ook afbreekbare luiers, kraamverband en watten.
Plastic/PMD zak
- De matrasbeschermer, de handzeep verpakking en het zakje van de magnesiumvlokken.
Let op! Composteerbaar plastic mag dus niet bij het plastic afval want na een tijdje composteert dat en vallen er gaten in het gemaakte product van gerecycled plastic.
De matrasbeschermer is van Pe bioplastic maar is niet afbreekbaar. Deze heeft de zelfde eigenschappen als plastic en kan dus bij gerecycled plastic verpakkingen.
Mis je nog een product waar je een vraag over hebt? Mail ons! We willen je graag een zorgeloze kraamtijd geven.
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips